Prisluhnite nam radio LIVE Broadcast!

Poslušajte Slovenski radio Narodnjak
KLIKNI IKONO Live Broadcast ~~~>

vlc  winamp   wmp

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

slhrnlenfrdeit

svet slovenske nemske glasbe1

IZREDNA NOVICA-Odstopil je Andrej Bertoncelj in Marjan Šarec

Ali je to konec vlade Marjana Šarca in smo smo na pragu predčasnih volitev? Minister za finance Andrej Bertoncelj je zaradi strokovnih razlogov danes odstopil s položaja, so za STA potrdili na ministrstvu, po tem pa je odstopil tudi premier Marjan Šarec.

slika1111111

Kaplja čez rob je bilo ukinjanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, pri čemer so v LMŠ povozili stroko in zdravo pamet, kar je prejšnji teden minister s državnimi sekretarji opozoril tudi v pisni izjavi.

Minister za finance Andrej Bertoncelj je zaradi strokovnih razlogov odstopil s položaja, so za STA potrdili na ministrstvu. Sledil je tudi odstop predsednika vlade Marjana Šarca. Več sledi…

 

Spomnimo, da je prejšnji teden odstop po porazu na kongresu DeSUS napovedal že minister za obrambo Karl Erjavec. Ob dejstvu, da so komaj zagotovili glasove za ministrico Angeliko Mlinar, je bil padec vlade neizogiben.

V LMŠ povozili stroko in zdravo pamet pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju
Minister za finance Andrej Bertoncelj in državni sekretarji so v pisni izjavi prejšnji teden opozorili na nesprejemljivost dopolnila LMŠ, s katerim bi ob ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in uvedbi obveznega pavšalnega prispevka zagotovili neomejeno kritje iz državnega proračuna v primeru primanjkljaja. Kot so navedli, ne morejo izdajati bianco menic. “Ministrstvo za finance kot varuh državne blagajne nasprotuje bianco menici in predlogu, ki je po višini in časovno neomejen,” so v javni izjavi navedli minister Bertoncelj in štirje državni sekretarji na ministrstvu za finance – Saša Jazbec, Natalija Kovač Jereb, Metod Dragonja in Alojz Stana.

Pred tretjo obravnavo novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero nameravajo ukiniti dopolnilno zavarovanje in uvesti obvezni pavšalni zdravstveni prispevek, se je tako vnela burna razprava. Tako niti med ministroma iz kvote LMŠ, torej ministrom za zdravje Alešem Šabedrom in ministrom za finance ni bilo soglasja glede finančne varovalke iz proračuna. V LMŠ želijo z dopolnilom zvišati obvezni pavšalni zdravstveni prispevek z 29 evrov, kot zdaj določa novela, na 32 evrov mesečno. Potem ko so v drugi obravnavi iz novele umaknili finančno varovalko, pa želi LMŠ zdaj z dopolnilom vrniti določilo, da bo državni proračun zagotavljal kritje finančnega primanjkljaja, ki lahko nastane v primeru nezadostnih prihodkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) iz prispevkov in drugih virov. Gre za obveznosti, ki zapadejo do konca tekočega koledarskega leta.

Predsednik SDS Janez Janša je na Twitterju ob fotografiji stališča ministrstva za finance gleda nesprejemljivosti dopolnila LMŠ zapisal, da “politično truplo vlade brez vodstva razpada hitreje od napovedi in ob tem skuša narediti čim več škode, prednjači pa LMŠ”, in ministrstvu čestital za pogum.

Rok Krajnc

VIR: NOVA24TV

Pin It

Radio Narodnjak LIVE

Poslušate:

Iskalnik po strani

Radio Narodnjak

Na programu

Radio Narodnjak sodeluje z

Vremenska napoved