Prisluhnite nam radio LIVE!

Poslušajte Slovenski radio Narodnjak
KLIKNI IKONO ~~~>

narodnjak1  Winamp   wmp

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Narodnjak sporoča!!!

Festival VEČER SLOVENSKIH VIŽ V NAREČJU 2018

RADIO SORA, Škofja Loka, v sodelovanju z agencijo GERŽINA VIDEOTON, Maribor razpisuje javni natečaj za sodelovanje na 18. VEČERU SLOVENSKIH VIŽ V NAREČJU, ki bo v petek, 8. junija 2018, ob 19.30 v Škofji Loki.

vecer slovenskih viz v narecju skofja loka

1. Prireditev je tekmovalnega značaja in spodbuja avtorje in ansamble, da pišejo in pojejo v pristni narečni slovenski besedi. Na festivalu lahko sodelujejo slovenski narodno-zabavni ansambli, tekstopisci in avtorji glasbe. Izbor narečnih besedil, skladb in sodelujočih ansamblov opravi strokovna komisija.

2. Vsak ansambel na festivalu izvaja dve narodno-zabavni skladbi. Prva skladba mora biti v narečju in prvič izvedena na festivalu oz. v javnosti. Druga skladba je po izbiri ansambla.

3. Ansambli, oziroma avtorji sodelujejo z novimi besedili ali pa z narečnimi besedili iz ljudske zakladnice. Strokovna žirija bo na festivalu ocenjevala samo nova, neobjavljena narečna besedila. Pristop avtorja je lahko nevtralen, zbadljiv, kritičen, šaljiv… Kvalitetne tekste lahko organizator v soglasju s tekstopiscem preda v uglasbitev priznanim avtorjem glasbe in ansamblom za izvedbo na festivalu. Avtorji in ansambli na razpisu lahko sodelujejo z več skladbami. Le najboljše narečne viže v izvedbi kvalitetnih ansamblov bodo izbrane za prireditev. V primeru, da ansambel nastopi z besedilom iz ljudske zakladnice, bo strokovna komisija ocenjevala samo glasbo in izvedbo.

4. Pisci narečnih besedil naj upoštevajo naslednja navodila: povedati je potrebno, v katerem narečju je besedilo, oziroma v okolici katerega kraja tako govorijo. V besedilu mora biti nekaj značilnosti, ki ga umeščajo v to narečje. V besedilu naj ne bo besed in glasov, ki so v tistem narečju ali govoru neznana. Če besedilo in vsebina neposredno kažeta na določen kraj, se mora besedilo ujemati z govorico tistega kraja. V besedilu morajo biti prvine enega in istega narečja, narečne besede in glasovi pa morajo biti usklajeni. V besedilu naj ne bo izrazito knjižnih besed in konstrukcij. Besedilo naj ne bo pretežno knjižno z dodatkom dveh, treh narečnih besed. Tudi slengovske besede v besedilu niso zaželene. Samo nekaj izpuščenih določenih glasov je premalo za tekst v narečju. Prednost ima besedilo, ki je v celoti v narečju.

5. Ansambli in avtorji s sodelovanjem na festivalu soglašajo, da lahko njihova dela snemajo različne radijske in televizijske postaje in da se objavijo na festivalski zgoščenki.

6. Besedila, melodije in izvedbo na festivalu ocenjuje strokovna komisija, ki jo imenuje organizator. Občinstvo izbere najbolj všečno skladbo.

Vrste in vrednost nagrad:

NAGRADE STROKOVNE KOMISIJE
- Nagrada za novo narečno besedilo ( denarna nagrada in plaketa )
- Nagrada za najboljšo melodijo ( denarna nagrada in plaketa )
- Nagrada OBČINE ŠKOFJA LOKA za najboljši in najbolj všečni nastop v celoti (denarna nagrada in plaketa ).

NAGRADA OBČINSTVA:
- Prehodni pokal »VANDROVČEK« (denarna nagrada in pokal »Vandrovček«)

POSEBNA NAGRADA DRUŠTVA PESNIKOV SLOVENSKE GLASBE:
- Vodovnikova nagrada za dolgoletno kakovostno ustvarjanje besedil (plaketa in listina v sodelovanju z Občino Zreče).

7. Zmagovalec občinstva bo na 19. Večeru slovenskih viž v narečju, junija 2019 nastopil v revijalnem delu festivala.

Ansambli oziroma avtorji naj prijave s svojimi točnimi podatki in telefoni skupaj z natipkanimi besedili in glasbo kot demo posnetek pošljejo najkasneje do četrtka, 8. marca 2018, na naslov: RADIO SORA, Kapucinski trg 4, 4220 ŠKOFJA LOKA. Izbor narečnih besedil, skladb in ansamblov bo opravila strokovna komisija in je dokončen. Organizator si pridržuje pravico do manjših popravkov in organizacijskih sprememb v korist višje kvalitete. Izbrani avtorji in ansambli ne morejo več odpovedati sodelovanja. Izbrani ansambli bodo morali najkasneje do petka, 11. maja poslati organizatorju studijski posnetek tekmovalne narečne viže, ki bo objavljena na festivalski zgoščenki. Z vsemi izvajalci, ki bodo nastopili na festivalu, bo organizator sklenil pogodbo, ki bo določala ostale medsebojne obveznosti in pravice.

Dodatne informacije:
- Radio Sora d.o.o. Andreja Čamernik 041-679-052
in
- Agencija Geržina Videoton Zdravko Geržina 041-616-603.

OBRAZEC PRIJAVE TU

Pin It

Radio Narodnjak LIVE

Poslušate:

Iskalnik po strani

Radio Narodnjak

Na programu

Danes na programu

09:03 - Računalniške novice
10:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)
16:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)
Vremenska napoved

Radio Narodnjak v ŽIVO

Save

Save

Save

Save