Prisluhnite nam radio LIVE Broadcast!

Poslušajte  Radio Sevnica KLIK  http://radiosevnicasi.caster.fm/ logo sevnica

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Legenda Brodnjakov Lujzek z Vurberka

Glasbeno društvo - Fantje izpod Vurberka je v aprilu letos v Kulturnem domu Vurberk priredilo koncert v spomin na glasbeno legendo, vaškega godca Alojza Brodnjaka – Lujzeka iz Črete pod Vurberkom, ki je znatno doprinesel h kulturnemu življenju v teh krajih.

16300523 1429569477105605 5895686992599562961 o

Uverturo v koncert posvečen Alojzu Brodnjaku je izvedlo Glasbeno društvo-Fantje izpod Vurberka s pesmijo »Mi štajerski smo fantje«. Ob hkratni vlogah organizatorja, gostitelja in glasbenega izvajalca, so nadaljevali s pesmijo Na vurberški grad (besedilo domačinke Marije Budigan in melodije Marine Jurančič). Pesem je polna simbolike, saj jo je zapeli že na prvem Vurberškem festivalu pred 25-leti na Vurberku. Pesem domačina Milana Frasa, nekdanjega   dopisnika Primorskih novic in voditelja glasbene oddaje na TV-Primorka z naslovom Brodnjakov Lujzek. S svojimi žametnimi glasovi in vokalnim fantovskim petjem,  so Fantje izpod Vurberka skozi program glasbenega večera vedno znova in znova presenečali.

Vaški godec Brodnjakov Lujzek

O njem krožijo številne anekdote, starejši se ga spominjajo kot veselega človeka, skromnega in vedno hvaležnega za vse. S svojim igranjem je po krajih širil veselje in se razdajal za ljudi. Sodeloval je z društvi na Vurberku, gledališkim, turističnim in glasbenim društvom Fantje izpod Vurberka. Slednje mu je letos posvetilo koncert, kjer so vse pesmi bile posvečene v njegov spomin.

Alojz Brodnjak je bil rojen kot peti otrok v kmečki družini v Čreti pod Vurberkom. Že v rani mladosti je kazal zanimanje za glasbo in petje. Imel je rokodelske spretnosti za obdelavo lesa, pletenje in še kaj. Skozi življenje se je prebijal z delom na kmetiji. Njegova, danes 93-letna sestra Angela (por. Lampreht) in nečakinja Marinka (por. Geršak) sta povedali: »Igrati je začel že kot deček, za kar ga je navdušila babica, ki je opazila njegov talent. Najprej je igral na glavnik potem na ustno harmoniko-orgljice.  Pri 10-letih  mu je brat Jožek iz Braunschweiga v Nemčiji prinesel prvo harmoniko - frajtonarico,  od katere pa se ni več ločil. Bil je samouk z izrednim posluhom, hitro se je naučil pesmi; že ob poslušanju radia ali v družbi s starejšimi. Rad je imel veselo družbo, glasbo in petje, ni pa imel preveč rad ljudi, ki niso znali dobro peti«, sta še dobrodušno dodali.

Alojz Brodnjak je oboževal stare Slakove pesmi, Avsenikove ter viže drugih znanih pesmi, kot je drvarska koračnica in druge. Rad je imel slovenske narodne in cerkvene pesmi. V veliko čast si je štel, ko mu je na vaški veselici Kulturnega društva Lojze Slak zaupal svojo frajtonarico, da je z njo zaigral s člani ansambla Slak. To mu je zelo veliko pomenilo in dalo navdiha za naprej! Živel je z glasbo, igral ob jubilejih po domačijah, ob kmečkih opravilih (ličkanju, kolinah) in ob drugih prilikah.  Na Vurberku ali pri Sv. Barbari-Koreni ali v Dvorjanah – pa vse do Ptuja, skorajda ni bilo družabnega dogodka, kjer nebi sodeloval.

Veliko mu je pomenila prireditev Vurberški festival narodno-zabavne glasbe Slovenije, vsako leto na Vurberku (letos že 26. Festival).  Bil je ponosen na svoj rodni Vurberk!

Glasbena pot ga je zanesla tudi po Sloveniji – v Šentvid pri Stični:
 


Za aktivno sodelovanje in prispevek na področju ljubiteljske glasbene in pevske kulture - »Za 60 let igranja harmonike«,  je leta 2001 od občine Duplek, iz rok takratnega župana Janeza Ribiča prejel častno priznanje.  Ob njegovi 80-letnici pa mu je sestra Angela podarila frajtonarico!

 Njegova zapuščina je bogata: zapušča arhiv slikovnega materiala s prireditev, kjer je sodeloval in širok nabor najboljših viž zapisanih v spominih ljudi, ki so jih radi poslušali. In v trajno varstvo - v spomin nanj prepustil simbol - svojo frajtonarico, s katero je tako rad vandral skozi življenje.
O nastopajočih na koncertu: Ansambel Fantje izpod Vurberka pojejo pretežno avtorske pesmi. Besedila pišeta Marjana Rihter iz Ljudsko-glasbene vokalne skupine Pušeljc in Franc Kramar iz ansambla Fantje iz vseh vetrov. Brane Klavžar je avtor melodij. Idejno-organizacijski vodja ansambla je Alojz Toplak. Glasbeno društvo deluje že desetletja, 20 let kot ansambel in 30 kot kvartet, pod istim imenom. Njihova standardna zasedba je 4-5 glasbenikov-pevcev. Izdali so tri zgoščenke, nastopili na vseh festivalih v Sloveniji in na številnih v tujini. Na Vurberškem, ki poteka na letni tribuni - na ruševinah gotsko-renesančnega gradu na Vurberku, so leta 1992 osvojili bronastega zmaja. Dve leti pozneje srebrnega in leta 1995 še zlatega zmaja. Na Koroškem festivalu so prejeli nagrado Srebrni nasmeh in na Ptujskem leta 1992 srebrno plaketo. Za seboj imajo številne nastope na TV Maribor, kabelskih TV in drugih elektronskih in predstavitve v tiskanih medijih.  


Fantič BEN MAJ glasbeni gost na koncertu iz Prlekije stopa na glasbeno pot v rosnih letih, kot nekdaj legendarni Brodnajkov Lujzek, z vzorniki Slakom, Avsenikom in drugimi. Na koncertu se je predstavil z glasbenim vložkom Štirje kovači Kam le kam čas beži.

Haloški Drašek in Cilka iz Kulturno umetniškega društva Veseli oder s Ptuja sta poskrbela za smeh in dobro voljo. Tonček Žumbar iz Velike Nedelje je znan avtor vaških komedij, tekstopisec in režiser. Kulturno društvo pogosto gostuje na Vurberku.

Dečki iz bregov iz Hrvaškega Zagorja, ki prihaja iz kraja Belca na Hrvaškem,  so publiko na svoj specifični način popeljali v glasbeni svet. Ansambel velja za vrhunski zagorski ansambel, kar so potrdili tudi na Vurberku. Z njimi je nastopila pevka Suzana Mally v vsej njeni odličnosti.

Veseli Kuharčki so s svojimi glasbenimi specialitetami prišli s Kozjanskega, občinstvo je bilo njihova zahtevna strokovna žirija, ki je z izdatnim aplavzom potrdila njihovo kulinariko. Spomnili so na stare koračnice, ki jih je rad igral tudi Alojz Brodnjak.

Predstavil se je tudi mlad ansambel »Želja«

Suzana Mally, moderatorka, televizijska voditeljica in pevka in Alojz Toplak – Fantje izpod Vurberka, sta spretno krmarila skozi program večera in ga skupaj uspešno pripeljala do konca.

   


Kam le čas beži… Ob koncu se je Alojz Toplak družini Brodnjak, za vso pomoč in podporo pri organizaciji koncerta, prisrčno zahvalil. Glasbeni večer je izzvenel v stilu, kot bi ga najverjetneje pokojni Lujzek zaključil sam – z najboljšimi Slakovimi skladbami. Dvorana se je zlila v en sam veliki zbor in zadonela  - v počastitev in spomin legendarnemu vaškemu godcu Brodnjakovemu  Lujzeku.

Pin It

Iskalnik po strani

Radio Sevnica

Danes na programu

Mešana glasbaVremenska napoved

Radio Sevnica v ŽIVO

Save

Save

Save

Save

Predvajalniki za poslušanje radia - Klikni Prenesi in Shrani

Predvajalniki!!!

Winamp

   vlc            

winamp

Save

Save

Save

Save

Save