Prisluhnite nam radio LIVE Broadcast!

Poslušajte  Radio Sevnica KLIK  http://radiosevnicasi.caster.fm/ logo sevnica

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

Največji etnološki festival v Sloveniji, 46. mednarodni folklorni festival Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine bo letos v Kamniku potekal med 8. in 11. septembrom. Več informacij o 46. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine je dosegljivih na spletni strani narodnenose.si

nose kamnik

Program

Četrtek, 8. september Petek, 9. september Sobota, 10. september Nedelja, 11. september
 

Znan je program 46. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine!

Veliki petkov koncert: BENEŠKI FANTJE in REBEKA DREMELJ
Petek, 9. september, ob 20.30, Glavni trg

»DEDIŠČINA MASK« z Akademsko folklorno skupino France Marolt
Sobota, 10. september ob 19.00, Glavni trg

Veliki sobotni koncert: SKUPINA GADI in TANJA ŽAGAR s spremljevalno skupino AVANTURA
Sobota, 10. september ob 20.30, Glavni trg

NASTOPI TUJIH FOLKLORNIH SKUPIN - Albanija, Kamerun, Estonija in Rusija
Nedelja, 11. september, ob 10:30, Glavni trg

TRADICIONALNA POVORKA NARODNIH NOŠ
Nedelja, 11. september, ob 15. uri, mestno jedro Kamnika

MEDNARODNI 3D MINIMUNDUS
Sobota, 10. september, in nedelja, 11. september, park Evropa

FLYING DOGS
Sobota, 10. september: 7.00-21.00
Nedelja, 11. september: 8.00-18.00
Letni bazen v Kamniku

Ta konec tedna, od četrtka, 8. septembra, do nedelje, 11. septembra, bodo v Kamniku potekali tradicionalni 46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Mednarodni folklorni festival velja za največji etnološki festival v Sloveniji in enega največjih dogodkov na Kamniškem. Za obiskovalce bo na voljo pester program razstav, glasbenih in kulturnih nastopov, bogata ponudba za najmlajše, sejem domače in umetnostne obrti, predstavitev manj znanih mask kot oblika oblačilne dediščine ter raznovrstna kulinarična ponudba. 46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine bodo svoj vrhunec dosegli v nedeljo, 11. septembra, ko se bo skozi Kamnik sprehodilo približno dva tisoč ljubiteljev kostumiranja vključenih v povorko narodnih noš. Na vse dogodke je vstop prost.

46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine se bodo pričeli jutri, v četrtek, 8. septembra, z odprtjem treh tematskih razstav. Ob 17. uri se bo v prostorih Občine Kamnik za javnost odprla prva z naslovom "Po fotografskih stopinjah Petra Nagliča", avtorja Matjaža Šporarja, uro kasneje, ob 18. uri pa bo v TIC Kamnik že moč občudovati razstavo Ladine Korbar, »V glini predstavljena oblačila naših prednikov«. Kot zadnja izmed treh se bo v galeriji nad Kavarno Veronika odprla razstava »Niso bili vsi goli in bosi«, v kateri bo avtorica Andreja Stržinar predstavljala oblačenje otrok v 19. in prvi polovici 20. stoletja.  

V petek, 9. septembra, bo na ogled tudi sejem domače in umetnostne obrti ter sejem ustvarjalcev Diversity – express yourself, ki bo za obiskovalce odprt vse do nedelje, 11. septembra.
Ob 19. uri bo prireditev tudi uradno odprta, ko bosta zbrane nagovorila direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik Božena Peterlin in župan Občine Kamnik Marjan Šarec. Nagovora bodo pospremili Mestna godba Kamnik, Društvo kamniških mažoretk Veronika in Folklorna skupina Kamnik. Petek se bo zaključil s koncertom Rebeke Dremelj in Beneških fantov.

V pestro sobotno dopoldne, 11. septembra, vas bo ob 10. uri pospremila Godba ljubljanskih veteranov, dobro uro kasneje se bodo predstavile otroške folklorne skupine ter Ansambel Murni. Že tradicionalno bo v soboto izvedeno 11. tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš, popoldne pa bo postreglo tudi s komedijo Poštar Jakec v izvedbi Kulturnega društva Ivan Cankar Šmartno v Tuhinju.
Za vse željne novih znanj in videnj se bo predstavila Akademska folklorna skupina France Marolt, ki bo predstavila oblačilno dediščino mask. Med njimi bodo pokazali nekatere že videne, večinoma pa manj znane ali celo na novo odkrite in rekonstruirane maske iz cele Slovenije.
V večernih urah boste lahko prisluhnili Orkestru Harmonikarjev Cirila Spruka in Ansamblu Skrivnost dan pa zaključili s skupino Gadi, Tanjo Žagar in njeno spremljevalno skupino Avantura.

Nedeljsko jutro se bo začelo že v zgodnjih dopoldanskih urah, ko bo mesto prebudila Mengeška godba. Ta dan si bo mogoče ogledati tudi nastope tujih folklornih skupin, saj se bodo na odru zvrstili Kulturno umetniško društvo Lučka v sodelovanju s Kulturno umetniških društvom Đerđef (Cazin – BIH), nastopi tujih folklornih skupin iz Rusije, Estonije, Albanije ter Avstrije. Ob 15. uri se bo čez Kamnik podala množica v narodne noše oblečenih posameznikov ter skupin, katere bo tradicionalno spremljala konjska vprega, združenih v tradicionalno povorko narodnih noš. Obiskovalce bodo ob tej priložnosti nagovorili direktorica Zavoda za šport in turizem v Občini Kamnik Božena Peterlin, župan Občine Kamnik Marjan Šarec in slavnostni govornik predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar. 46. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine bodo zaključili kamniški narodno – zabavni ansambli Galop, Domačini, Svetlin, Jureta Zajca in Ognjeni muzikanti. Za vse obiskovalce bodo gostinski ponudniki pripravili tudi poseben meni, ki bo vključeval ponudbo iz nabora jedi Okusi Kamnika. Za vse, ki bi želeli poizkusiti tipične kamniške jedi, bo poskrbljeno v Kavarni Veronika, Gostilnici in Kavarnici Pri podkvi, Gostilni Pri planinskem orlu, Gostilni Mili vrh, Gostilni Repnik, Kavarnici na Glavnem trgu ter Restavraciji Potočka v Termah Snovik.

Pester štiridnevni program z obilo spremljevalnih dogodkov bo v Kamniku povezoval Tomaž Simetinger.
Vstop na vse dogodke je prost, z ljubljanske avtobusne postaje pa bo dnevno organiziran tudi brezplačen prevoz do Kamnika in nazaj.

Več: www.narodnenose.si

Celi program dogodkov je TU http://www.kamnik-tourism.si/assets/46.-dnevi-narodnih-nos-in-oblacilne-dediscine/Program-46.-Dnevov-narodnih-nos-in-oblacilne-dediscine.pdf?

Pin It

Radio Sevnica LIVE

Poslušate radio Sevnica v živo:

 

 

Iskalnik po strani

Radio Sevnica

Danes na programu

Narodnozabavna glasba


Radio Sevnica v živo!

Poslušate:

Save

Radio Sevnica tudi na:

 

pickradio392x72

Save

Save

Save

Save

Vremenska napoved

Radio Sevnica v ŽIVO

Save

Save

Save

Save

Predvajalniki za poslušanje radia - Klikni Prenesi in Shrani

Predvajalniki!!!

Winamp

   vlc            

winamp

Save

Save

Save

Save

Save