Prisluhnite nam radio LIVE Broadcast!

Poslušajte Slovenski radio Narodnjak
KLIKNI IKONO Live Broadcast ~~~>

vlc  winamp   wmp

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

slhrnlenfrdeit

svet slovenske nemske glasbe1

Festival Cerkvenjak 2019 (ans. Špadni fantje)

V petek 18.10.2019 se je v Cerkvenjaku odvijal 31. Narodno-zabavni festival SLOVENSKOGORIŠKI KLOPOTEC 2019. Udeležili so se ga tudi ansambel Špadni fantje iz Vipavske doline.

spadnifantje

Vseh 13 ansamblov se je maksimalno potrudilo in pokazalo svoje znanje, talente. Strokovna komisija (dr. Tina Bohak Adam, Brane Klavžar in Tomaž Tozon) pa je pod budnim očesom in ušesom ocenila in razglasila zmagovalce.
Špadni smo se predstavili z lastno skladbo, Srečen človek (mag. Ivan Sivec / Rok Švab) ter s sklopom narodnih (Travniki so že zeleni, Rožic ne bom trgala, Travniki že zelenijo). Na razglasitvi smo bili deležni kar treh nagrad!
Nagrado za najboljše besedilo, mag. Ivana Sivca (Srečen človek), nagrado za najboljšo priredbo in izvedbo ljudske pesmi, ter srebrni klopotec, druga nagrada strokovne komisije.
Špadni smo za izvedbo lastne skladbe na pomoč poklicali Mateja Kobala na baritonu.
Fantje in dekle čestitamo tudi ostalim ansamblom, s katerimi smo se pred in po festivalu lepo podružili. Posebna čestitka gre seveda ans. Roka Kastelca, ki so prejeli zlati klopotec!
Vse pohvale KD Cerkvenjak za organizacijo, postrežbo ter pogostitev po festivalu.

Ansambel Špadni fantje prihajamo iz Vipavske doline. Ime ansambla izhaja iz dobro poznane primorske igre s kartami »briškola«. Ima pa beseda »špadni fant« na primorskem še pomen urejenega, poštrikanega fanta. Naši začetki segajo v leto 2010, a se je začetna zasedba že kar malo spremenila glede na prvotno. Vodja ansambla, kontrabasist Matej Šček, ki je tudi ustanovitelj ansambla, je še edini iz prvotne zasedbe. Naslednja pridobitev je bil njegov brat na ritem in solo kitari, Tomaž Šček. Sprememba je doletela tudi vodilni instrument, saj je s svojimi diatoničnimi harmonikami in avtorskim glasbenim ustvarjanjem k ansamblu prišel tudi David Puc. Trenutna zasedba pa je nastala leto nazaj, ko se je po odhodu pevca Aljaža Žgavca ansamblu pridružila še »špadna dama«, odlična solopevka Nina Kovšca, dobitnica številnih nagrad na področju solopetja. Tako Nina kot David imata za seboj tudi že kar nekaj glabenih izkušenj, saj sta bila oba dolgoletna člana zadnje zasedbe ansambla Gorski cvet.
Špadne fante nas je razveselila vesela novička, da se je v polfinalni izbor za najodmevnejši festival slovenske narodnozabavne glasbe, festival Slovenska polka in valček 2019 izmed 81 prijavljenih skladbic med 24 sklad uvrstila tudi naša najnovejša polka. Same uvrstitve v polfinale smo se neizmerno razveselili, ker smo za sam nastanek skladbice v zadnjem mesecu res pošteno garali, da smo jo tako inštrumentalno in vokalno osvojili in posneli. Skladbica z naslovom Srečen človek je delo Roka Švaba, ki je avtor melodije in aranžmaja, izvrstno besedilo pa je delo g. Ivana Sivca. Tematika besedila govori o tistih pravih življenskih vrednotah, ki rišejo nasmeh na obraz, ko delaš stvari s srcem in v tem uživaš kot uživamo mi v glasbi. Besedilo uokvirja vesela in poskočna melodija, ob kateri so našo Nino že ob prvem slišanju pošteno zasrbele pete, zato verjamemo, da se bodo ob njej z veseljem zavrteli tudi naši poslušalci.

Pin It

Radio Narodnjak LIVE

Poslušate:

Iskalnik po strani

Na programu

Radio Narodnjak sodeluje z

Vremenska napoved