Prisluhnite nam radio LIVE Broadcast!

Poslušajte Slovenski radio Narodnjak
KLIKNI IKONO Live Broadcast ~~~>

vlc  winamp   wmp

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

slhrnlenfrdeit

svet slovenske nemske glasbe1

Graška Gora poje in igra 2019 po festivalu

44. mednarodni festival narodno-zabavne glasbe, 23. - 24. 8. 2019. Na Graški Gori, med Šaleško in Mislinjsko dolino, je letos potekal 44. mednarodni festival narodno-zabavne glasbe Graška Gora poje in igra 2019.

graskagora


Na petkovem tekmovanju, 23. 8. 2019, je v tekmovalnem programu nastopilo trinajst domačih glasbenih skupin in dva ansambla iz tujine.
Podeljene so bile naslednje nagrade:
BRONASTI PASTIRČEK:
Strmina Express
Ausswinkl Kvintet
Brkinci
Ultima

SREBRNI PASTIRČEK:
Upanje
Die Malzbratla
Grand kvintet
Jug
Poziv

ZLATI PASTIRČEK:
Murni
Extra kvintet
Hram
Skupina Džuboks
Vrli muzikanti
Petovia kvintet

Najboljša besedila:
1. mesto: Življenje teče - avtor besedila: Robi Jenko, izvedba: ans. Brkinci
2. mesto: Poljanski mostovi - avtorica besedila: Dunja Škofic, izvedba: Strmina Express
3. mesto: Kako se zgodi - avtor besedila: Andrej Plesničar, izvedba: ans. Hram
Priznanja in plaketo za 1. mesto je podelila mag. Milojka B. Komprej, članica strokovne komisije za besedila.

Najbolj sveža oz izvirna melodija:
skladba: Moja punčka - avtor melodije: Martin Juhart, izvedba ans.: Vrli muzikanti
Plaketo je podelil Avgust Skaza, član strokovne komisije.

Najboljša priredba / aranžma:
skladba: Zadnja želja - avtor aranžmaja: Marko Pezdirc, izvedba: Skupina Džuboks
Plaketo je podelila Anita Plazl, članica strokovne komisije

 

Plaketa KD Graška Gora: Extra kvintet (za odličen nastop v celoti)
Plaketo je podelil Tomaž Guček, član strokovne komisije.

Zmagovalec občinstva: VRLI MUZIKANTI
Sliko / umetniško delo slikarja Franca Klanferja je podelila Tatjana Vidmar, Zveza kulturnih društev Šaleške doline, pokal so podelili župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler, podžupanja MO Velenje Darinka Mravljak ter župan občine Mislinja Bojan Borovnik.

ABSOLUTNI ZMAGOVALEC festivala leta 2019: PETOVIA KVINTET
Sliko / umetniško delo akademskega slikarja Karla Pečko je podelil Franjo Murko, predsednik Zveze kulturnih društev Slovenj Gradec, pokal je podelil Drago Plazl, predsednik KD Graška Gora.

....................................................................................................................................................................................................................
Strokovna komisija za glasbo: Tomaž Guček, Avgust Skaza, Anita Plazl
Strokovna komisija za besedila: Milojka B. Komprej, Jože Skubic (Društvo pesnikov slovenske glasbe)
Komisija za štetje glasovnic: Franjo Murko (ZKD Slovenj Gradec), Tatjana Vidmar (ZKD Šaleške doline)
....................................................................................................................................................................................................................

Festival sta povezovala TJAŠA HROBAT in ANDREJ HOFER.
V spremljevalnem programu sta kot gosta za popestritev dogajanja nastopila:
ansambel Spev (na festivalu Graška Gora je postal absolutni zmagovalec in zmagovalec občinstva leta 2005 ter prejel nagrado za najboljšega debitanta leta 2004, sicer tudi zmagovalec in prejemnik mnogih nagrad na drugih festivalih) ter
Vera & Originali (prejemnik nagrade za najboljšo polko na festivalu Slovenska polka in valček 2019, prejemnik nagrad tudi na mnogih evropskih odrih).

V sodelovanju z RTV Slovenija - Regionalni RTV center Maribor so bile posnete kar tri televizijske oddaje, ki bodo v premierno predvajane na programu TV Slovenija 1 v terminih:
Graška Gora - 1. del: 13. 9. 2019 ob 21:00 (cca 60 minut)
Graška Gora - 2. del: 20. 9. 2019 ob 21:00 (cca 60 minut)
Graška Gora - 3. del: 27. 9. 2019 ob 21:00 (cca 60 minut)
ponovitve: nedelja, 15. 9. 2019 (1. del), 22. 9. 2019 (2. del) in 29. 9. 2019
V soboto, 24. 8. 2019, ob 18. uri, pa so ob zaključku festivalskega dogajanja in pestrega poletja na Graški Gori organizatorji priredili POPOLDNE Z GLASBENIMI GOSTI, in sicer koncert ŠTIRIH KOVAČEV ob njihovem 65. jubileju, show program z ansamblom AUSSWINKL KVINTET iz Hrvaške ter ples z ansamblom VAGABUNDI.
....................................................................................................................................................................................................................
Organizator festivala: KULTURNO DRUŠTVO GRAŠKA GORA
Partnerji v projektu: RTV Slovenija – Regionalni RTV center Maribor, Mestna občina Velenje, Mestna občina Slovenj Gradec, občina Mislinja, Festival Velenje in SPOTUR Slovenj Gradec.
Prireditev so podprli: BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje, Javni sklad za kulturne dejavnosti Slovenj Gradec in Mislinja, Zveza kulturnih društev Slovenj Gradec, Zveza kulturnih društev Šaleške doline, Pivovarna Laško Union d.o.o., Zavarovalnica Triglav, d.d., Kivi Com d.o.o., Slovenj Gradec, Turna d.o.o., Šoštanj, Hmezad Exim, d.d., Žalec, Termoelektrarna Šoštanj d.o.o.
Iskrena hvala krajanom Graške Gore, Završ, Plešivca, Cirkovc in Šmiklavža za 44. let festivalskega dela!
Zahvaljujemo se tudi podjetjem: Komunala Slovenj Gradec d.o.o., Kulturno društvo Šmiklavž, Krajevna skupnost Cirkovce, Osmica, d.o.o., Andrej Križnik s.p., Izletniška kmetija Plazl
Zahvala medijem: Zahvala vsem radijskim in TV postajam, urednikom spletnih portalov, novinarjem in vsem drugim, ki so in ki še pomagajo z medijsko podporo.
Posebna zahvala za pomoč: Agenciji Geržina Videoton, Marku Novaku – dolgoletnemu fotografu prireditve, Smiljanu Greifu, podjetjem Media Sven, Pulzar Media in Ap Audio Live ter vsem ostalim, ki so na letošnji prireditvi poskrbeli za tehnično izvedbo letošnjega projekta

 

....................................................................................................................................................................................................................

Zgodovina festivala Graška Gora poje in igra
Na Graški Gori nad Velenjem, Slovenj Gradcem in Mislinjo - kraj namreč leži na tromeji med temi občinami - je leta 1976 nastalo srečanje narodnozabavnih skupin. Po dvajseti prireditvi je Srečanje ansamblov dobilo novo ime - Graška Gora poje in igra, prireditev pa je prerasla v tekmovanje, na katerem sodelujejo skupine, ki so na glasbeni sceni popolni začetniki in jim s tem omogočamo preboj na glasbeno prizorišče, kot tudi glasbeniki, ki veljajo za najboljše v tej zvrsti na celem svetu. Tako so na festivalu že nastopili najboljši ansambli iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Italije, Hrvaške in Madžarske, ki s svojo virtuoznostjo presenečajo tako poznavalce kot nepoznavalce te zvrsti glasbe.
Graška Gora je tako postala zibelka mnogih uspešnih glasbenih skupin, ki so se na glasbeno sceno prebili prav na Graški Gori. Tako so tu nastopili Franc Mihelič, Lojze Slak, Franci Zeme, Fantje treh dolin, Fantje iz Oplotnice, Vesna, Slapovi, ans. Igor in zlati zvoki, Svetlin, Zupan, Die Mooskirchner, Die Grazer Spatzen, Oberkrainer Power... Seveda velja izpostaviti tudi povezovalce: Marjan Kralj, Vinko Šimek, Mito Trefalt, Sašo Hribar, Boris Kopitar, Stojan Auer, Janez Dolinar, Natalija Verboten, Andrej Hofer...
Vsa ta imena dokazujejo, da ima Graška Gora bogato tradicijo. Festival vsako leto obišče večtisočglava množica obiskovalcev, ki pa si želi na dan festivala odpočiti od napornega življenja in prisluhniti prijetnim melodijam.

Pin It

Radio Narodnjak LIVE

Poslušate:

Iskalnik po strani

Na programu

Radio Narodnjak sodeluje z

Vremenska napoved