Prisluhnite nam radio LIVE Broadcast!

Poslušajte Slovenski radio Narodnjak
KLIKNI IKONO Live Broadcast ~~~>

vlc  winamp   wmp

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

slhrnlenfrdeit

svet slovenske nemske glasbe1

Graška Gora poje in igra 2019 44. mednarodni festival narodno-zabavne glasbe

Kulturno društvo Graška Gora organizira tradicionalni, že 44. mednarodni festival narodno-zabavne glasbe Graška Gora poje in igra 2019, ki bo v petek, 23. avgusta 2019, ob 20. uri, pod velikim šotorom na športnem igrišču na Graški Gori.

graskagora


V petkovem tekmovalnem delu bo na letošnjem festivalu nastopilo 13 domačih glasbenih skupin in ansambla iz Avstrije in Hrvaške. 

 
Objavljamo seznam ansamblov, ki so po odločitvi strokovne komisije (Tomaž Guček, Gorazd Topolovec, Smiljan Greif, Anita Plazl) sprejeti na letošnji festival Graška Gora poje in igra 2019, ki se bo odvijal 23. avgusta 2019, ob 20. uri  na športnem igrišču na Graški Gori.
  
Sprejeti ansambli (objavljeno po abecednem redu):
Ans. Ausswinkl Muzikanti (HR) - Pusti eure i kune
Ans. Brkinci - Življenje teče
Ans. Die Malzbratla (AUT) - Natur Walzer
Ans. Extra kvintet - Extra polka
Ans. Grand kvintet - Sonce sije tudi za oblaki
Ans. Hram - Kako se zgodi
Ans. Jug - Tebe želim imet
Ans. Murni - Krava je breja
Ans. Petovia kvintet - Samo da vreme bo zdržalo
Ans. Poziv - Odkar sva skupaj
Ans. Skupina Džuboks - Zadnja želja
Ans. Strmina Express - Poljanski mostovi
Ans. Ultima - Poročna pravljica
Ans. Upanje - Zapeljivka
Ans. Vrli muzikanti - Moja punčka


Vsak tekmovalni ansambel bo zaigral dve lastni skladbi, od katerih je ena napisana namensko za ta festival. RTV Slovenija bo posnela tri televizijske oddaje, ki bodo septembra predvajane na TV Slovenija 1.
V revialnem delu bo kot gost nastopil ansambel Spev (na festivalu Graška Gora je postal absolutni zmagovalec in zmagovalec občinstva leta 2005 ter prejel nagrado za najboljšega debitanta leta 2004, sicer tudi zmagovalec in prejemnik mnogih nagrad na drugih festivalih). Nastopil bo tudi ansambel Vera & Originali (prejemnik nagrade za najboljšo polko na festivalu Slovenska polka in valček 2019, prejemnik nagrad na več festivalih, tudi na mnogih evropskih odrih).

 

Nagrade, plakete in priznanja, ki jih bodo podelili na festivalu:
zlati, srebrni in bronasti pastirčki,
nagrada in pokal za absolutnega zmagovalca festivala,
nagrada in pokal za zmagovalca občinstva,
priznanje in plaketa za najboljše besedilo ter priznanje za drugo in tretje najboljše besedilo,
plaketa za najbolj svežo oz. izvirno melodijo,
plaketa za najboljšo priredbo (aranžma),
plaketa ali posebno priznanje Kulturnega društva Graška Gora.

Vse nagrade (razen nagrade občinstva in plakete ali posebnega priznanja Kulturnega društva Graška Gora) določi strokovna komisija. Plaketo oz. priznanje za najboljše besedilo, svežo oz. izvirno melodijo ter najboljšo priredbo prejmejo avtorji skladb.

Voditeljica festivala je TJAŠA HROBAT.
Vstopnice so v prodaji na prireditvenem mestu po 10 € .

 

POPOLDNE Z GLASBENIMI GOSTI
V soboto, 24. 8. 2019 ob 18. uri bodo organizatorji ob zaključku festivalskega dogajanja in pestrega poletja na Graški Gori priredili Popoldne z glasbenimi gosti in sicer jubilejni koncert ŠTIRIH KOVAČEV ob njihovem 65. jubileju , show program z ansamblom AUSWINKL KVINTET iz Hrvaške ter ples z ansamblom VAGABUNDI. Večer bo izključno družabnega značaja, vstop pa brezplačen.

Prisrčno vabljeni na 44. mednarodni festival Graška Gora poje in igra 2019!
Vljudno vas prosimo, da mediji svoje predstavnike na festivalu akreditirajo do četrtka, 22. avgusta dopoldan na naslov . Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. .
Drago Plazl,
predsednik KD Graška Gora

Dodatne informacije: www.festival-gg.si, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.,  031 614 280, 03 891 30 00 in
Zdravko Gerzina: Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM: 041 616 603

Sponzorji festivala:
Spotur, Jskd, Sofinanciranje MESTNA OBČINA VELENJE, B/S/H/, Laško pivo, Pivovarna Union; Zavarovalnica Triglav, KIVI, Hmezad, Turna
Partnerji v projektu:
MO Slovenj Gradec, MO Velenje, Občina Mislinja, Festival Velenje, RTV Slovenija, ZKD Slovenj Gradec in ZKD Šaleške doline.....................................................................................................................................................................................................................

 

Zgodovina festivala Graška Gora poje in igra
Na Graški Gori nad Velenjem, Slovenj Gradcem in Mislinjo - kraj namreč leži na tromeji med temi občinami - je leta 1976 nastalo srečanje narodnozabavnih skupin. Po dvajseti prireditvi je Srečanje ansamblov dobilo novo ime - Graška Gora poje in igra, prireditev pa je prerasla v tekmovanje, na katerem sodelujejo skupine, ki so na glasbeni sceni popolni začetniki in jim s tem omogočamo uvrstitev na glasbeno prizorišče, kot tudi glasbeniki, ki veljajo za najboljše v tej zvrsti na celem svetu. Tako so na festivalu že nastopili najboljši ansambli iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Italije, Hrvaške in Madžarske, ki s svojo virtuoznostjo presenečajo tako poznavalce kot nepoznavalce te zvrsti glasbe.
Graška Gora je tako postala zibelka mnogih uspešnih glasbenih skupin, ki so se na glasbeno sceno prebili prav na Graški Gori. Tako so tu nastopili Franc Mihelič, Lojze Slak, Franci Zeme, Fantje treh dolin, Fantje iz Oplotnice, Vesna, Slapovi, ans. Igor in zlati zvoki, Svetlin, Zupan, Die Mooskirchner, Die Grazer Spatzen, Oberkrainer Power... Seveda velja izpostaviti tudi povezovalce: Marjan Kralj, Vinko Šimek, Mito Trefalt, Sašo Hribar, Boris Kopitar, Stojan Auer, Janez Dolinar, Natalija Verboten, Andrej Hofer...
 
Vsa ta imena dokazujejo, da ima Graška Gora bogato tradicijo. Festival vsako leto obišče večtisočglava množica obiskovalcev, ki pa si želi na dan festivala odpočiti od napornega življenja in prisluhniti prijetnim melodijam.

Pin It

Radio Narodnjak LIVE

Poslušate:

Iskalnik po strani

Na programu

Radio Narodnjak sodeluje z

Vremenska napoved