IGOR IN ZLATI ZVOKI – NOVI SINGLE: MUZIKA

ANSAMBEL IGOR IN ZLATI ZVOKI V 26. LETU DELOVANJA: NOVE MELODIJE, NOVI SPOTI! Ansambel Igor in zlati zvoki je po uspešno izpeljanih aktivnostih okoli lanskega srebrnega jubileja še vedno zelo aktiven: veliko nastopa doma in na tujem, snemajo se nove melodije…

zlati zvoki2019

Nastalo je nekaj zanimivih instrumentalnih skladb, ki so že objavljene (Valček za naju, Polka na vrtiljaku). So v klasičnem narodnozabavnem stilu, na katerega prisegajo ljubitelji narodnozabavne glasbe iz 60.tih in 70.tih let.

 

Pred kratkim pa so fantje in dekle posneli tudi nekaj videospotov.

 

Ena izmed skladb je MUZIKA. Posneta je bila v čudovitem ambientu Čebelelarskega muzeja Tigeli v Veržeju.

Igor in zlati zvoki – že 27. leto!

 

Zasedbo sestavljajo:

IGOR PODPEČAN- harmonika, vokal, pozavna. Kot komponist in aranžer je prejel več nagrad na festivalih, piše za skupine, ter manjše in večje orkesterske zasedbe.

MARTIN FRECE- bas, bariton. Njegov oče Vinko je bil član prve zasedbe ansambla.

BOŠTJAN LAŠIČ- trobenta, bobni, vokal– prof. trobente. Njegov oče Slavko je bil član prve zasedbe ansambla.

MIKE OREŠAR kitara, bobni, solo vokal – prihaja iz Toronta. V Kanadi dokončal študij kitare. Eden najboljših studijskih kitaristov pri nas.

BRANKO JAHN - klarinet, saksofon, vokal - glasbenik z bogatim stažem na domačih in tujih odrih.

JELKA HAFNER -solo vokal, violina – pevka s karizmo in prepoznavnim vokalom, dobitnica nagrad na pevskem in kantavtorskem področju.

 

Ansambel je pričel z delovanjem leta 1992. Pred tem je vodja ansambla Igor Podpečan igral bariton in bas v zadnji zasedbi ansambla Avsenik. Po tem, ko so Avseniki prenehali z delovanjem, je vzel v roke harmoniko in ustanovil lasten ansambel pod imenom, ki ga poznamo danes.

Skupina je do sedaj izdala 21 albumov (kaset, CD jev, DVD jev) v Sloveniji in 10 na nemškem govornem področju (leta 1997 prejeli zlato kaseto, leta 2002 pa platinasto ploščo) in 10 za nemško govorno področje. Za večje uspehe štejejo nagrado za najboljši slovenski valček leta 1998- skladba Zlatolaska, in 3 nastopi v sloviti TV oddaji Karla Moika »Musikantenstadl«. Gostovali so v najbolj znanih radijskih in televizijskih glasbenih oddajah po Sloveniji in zunaj njenih meja, ustvarili na desetine zimzelenih uspešnic.

Nato je ansambel začel nastopati v živo- doma in tudi v tujini. Vseskozi je Igor ostal zvest tipičnemu kvintetovskemu zvoku.

V zadnjem času odlikuje ansambel čedalje večja prepoznavnost: kot članov skupine z vsemi svojimi sposobnostmi, in modernejši zvok. Tako se Igor zopet vrača k spogledovanju narodne z zabavno glasbo, kakršno je sredi osemdesetih let ustavarjal za svoj prvi ansambel Celjski instrumentalni kvintet.

 

Njihova pevka Jelka Hafner je bila proglašena za naj pevko domače glasbe v letih 2000 in 2002.

 

Leta 2002, 2006 so bili na turneji po ZDA in Kanadi, leta 2002 so prejeli nagrado Slovenski rubinasti slavček.

 

V aprilu 2007 so v Atenah igrali na veliki promocijski prireditvi »Slovenski dnevi v Grčiji«, na kateri so bili prisotni tudi vsi pomembnejši predstavniki političnega in gospodarskega dogajanja Slovenije in Grčije.

 

Septembra 2007 so v sklopu svoje 15-letnice nastopali po ZDA in Kanadi, live koncert iz Toronta (ladja Captain John) pa je naslednjo noč slišala vsa Slovenija. Igor je namreč audio zapis koncerta poslal po internetu v Slovenijo, nakar ga je naslednjo noč po vsej Sloveniji predvajalo združenje slovenskih radijskih postaj.

 

Leta 2013 so v Kirschenhalle Hitzendorf pri Gradcu podelili najvišja evropska glasbena priznanja OBERKRAINER AWARD, najboljšim izvajalcem, ki igrajo po vzoru Avsenikov, torej v kvintetovski zasedbi.

Dobitnik te prestižne glasbene nagrade za leto 2013 je bil ansambel Igor in zlati zvoki.

 

Med najpopularnejše njihove skladbe spadajo: Naš ata ni copata, Deklica s črnimi očmi, Zlatolaska, Čestitke in pozdravi, Gasilec moj, Lunco bom vprašal, Kavboj Joe, Labodi na Blejskem jezeru, Zakaj si tak štor, Le ti si mi zaupala, Piranski zaliv, Slovenček, Vse v življenju se obrne, Halo Evropa…

 

„MUZIKA“

glasba in aranžma: Igor Podpečan

besedilo: Igor Pirkovič

 

v izvedbi ansambla IGOR IN ZLATI ZVOKI