Prisluhnite nam radio LIVE Broadcast!

Poslušajte  Radio Sevnica KLIK  http://radiosevnicasi.caster.fm/ logo sevnica

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Radio Sevnica sporoča!!!

18. večer slovenskih viž v narečju že v petek

18. Festival VEČER SLOVENSKIH VIŽ V NAREČJU. V petek zvečer se bo ob 19.30 v Škofji Loki začel letošnji že 18. Večer slovenskih viž v narečju. Festival organizira Radio Sora, v sodelovanju z agencijo Geržina Videoton, nastopilo bo 8 ansamblov z novimi skladbami, zapetimi v enem od slovenskih narečij.

skofja loka2018

 

Podeljenih bo več nagrad, najboljšega izvajalca pa bo izbralo tudi občinstvo. V revijalnem delu bosta nastopila Alpski kvintet in ansambel Galop, lanski zmagovalec občinstva … (Več v kratkem sporočilu za javnost. Priloženi sta obe izjavi in skupna fotografija lanskih zmagovalcev – ans. Ano urco al pej dvej (zmagovalci 17. Večera slovenskih viž v narečju, nagrada za nastop v celoti) in Galop (lanska nagrada občinstva).

 

Novinarji boste na stojnici, kjer bo tudi prodaja vstopnic, ob vhodu v dvorano, prejeli gradivo za novinarje in vse morebitne dodatne informacije. Parkirate lahko na parkirišču ob športni dvorani Trata, sledite obvestilnim tablam za parkiranje (»P«).

 

V petek zvečer v Škofji Loki že 18. Večer slovenskih viž v narečju!

Škofja Loka, 4. junij 2018 – V petek, 8. junija, zvečer se bo ob 19.30 v Škofji Loki, v športni dvorani Trata, začel letošnji že 18. Večer slovenskih viž v narečju. Festival organizira Radio Sora, v sodelovanju z agencijo Geržina Videoton, nastopilo bo 8 ansamblov z novimi skladbami, zapetimi v enem od slovenskih narečij. Podeljenih bo več nagrad, najboljšega izvajalca pa bo izbralo tudi občinstvo. V revijalnem delu bodo nastopili lanski zmagovalci občinstva, ansambel Galop, in Alpski kvintet.

Na letošnjem večeru slovenskih viž v narečju se bo predstavilo 8 ansamblov z novimi, narečnimi narodno - zabavnimi skladbami. Večer ostaja namreč edini slovenski festival, ki še goji narečno besedo in s tem pomaga pri ohranjanju jezikovne raznolikosti slovenskega prostora.

Posebnost letošnjega festivala je revijalni del, v katerem bo nastopil Alpski kvintet. Na slovenski glasbeni sceni je prisoten že več kot 50 let, slovensko narodno zabavno glasbo v svojem tipičnem alpskem slogu pa je ponesli tudi širom po svetu. Vodja Alpskega kvinteta Janez Per je povedal: »Jaz obožujem narečja! Zelo mi je všeč, če kdaj kdo poklepeta tudi v kakšnem narečju, seveda če ga tudi razumem. No vi pa vztrajate že toliko let in seveda smo zelo počaščeni, da smo povabljeni na revijalni del vaše predstavitve novih polk in valčkov v narečju.« (posnetek: JANEZ PER o sodelovanju na večeru viž v narečju; traja 0,18).

V revijalnem delu bo nastopil tudi ansambel Galop! Lani je s skladbo v gorenjskem narečju »Ajga punca« osvojil obiskovalce 17. večera slovenskih viž v narečju, ki so mu podelili nagrado občinstva, za eno leto pa so domov odnesli tudi kipec Vandovček, delo samorastniškega kiparja izpod Blegoša, Petra Jovanovića. Matej Omovšek: »Moram rečt, da smo bili zelo veseli te nagrade. Prav tako se nam je poznalo na prepoznavnosti in na nastopih, na povečanem številu nastopov. Sam festival je pa zelo dobro organiziran in smo zelo veseli, da smo se ga že dvakrat zapovrstjo udeležili.« (posnetek: MATEJ OMOVŠEK o sodelovanju na večeru viž v narečju; traja 0,16)

Najboljšim besedilom, skladbam in izvajalcem bo tudi letos podeljenih več nagrad: nagrada in plaketa Škofje Loke za najboljši nastop v celoti (nagrado v vrednosti 1000 evrov podarja občina Škofja Loka), nagrada za najboljše novo narečno besedilo, nagrada za najboljšo melodijo ter nagrada občinstva (vse tri nagrade, vsako v vrednosti 500 evrov, podarja Radio Sora, nagrajeni ansambel po izbiri občinstva pa prejme tudi prehodni pokal Vandrovček). Društvo pesnikov slovenske glasbe bo podelilo še Vodovnikovo nagrado za dolgoletno kakovostno glasbeno ustvarjanje. Vsak nastopajoči bo v spomin na sodelovanje prejel ročno izdelan dražgoški kruhek mojstrice domače in umetnostne obrti Cirile Šmid iz Železnikov.

Občinstvo bo izbralo svojega zmagovalca, preostale nagrade pa bo podelila strokovna komisija. Narečna besedila bosta ocenjevala Francka Benedik in Igor Pirkovič, melodije ter nastop v celoti pa Simon Golobič in Tomaž Tozon, ki vodi strokovno komisijo že od začetka festivala.

Sodelujoči ansambli se bodo predstavili z dvema skladbama; prva bo iz zakladnice slovenske narodno – zabavne glasbe, druga pa tekmovalna, še ne slišana skladba v narečju. Predstavili se bodo v naslednjem zaporedju:
• KERLCI - »N'kol n'bom dost dobr« (avtor glasbe Grega Čepon, avtor besedila Milan Mandeljc) - gorenjsko narečje
• HOZENTREGARJI - »Moja dohtarca« (avtor glasbe Simon Šubic, avtor besedila Miha Zabret) - selško narečje
• ME TRI DO POLNOČI - »Tjeta poharska« (avtorica glasbe in besedila Vera Šolinc) -štajersko - pohorsko narečje
• Ansambel DVEH DOLIN - »Polanc na Seuška rine« (avtor glasbe in besedila Peter Debeljak) - selško in poljansko narečje
• MLADI BELOKRANJCI in MARTIN ŠPRINGER HUČ - »Jest sm čiste Šokc« (avtor glasbe in besedila Slavko Plut) – belokranjsko narečje
• PVANINSKI ABUHI - »Bi dvabart poštudiru« (avtor glasbe Luka Krof, avtorica besedila Mojca Šipek) – koroško narečje
• BRKINCI - »Srcj' n' zna« (glasbo in melodijo je napisala Barbara Gropajc) - notranjsko narečje, kakršno govorijo v Tržaškem zaledju
• ans. ODKLOP - »U Jeblan« (avtor glasbe Jože Vidergar, avtor besedila Klemen Šifrar) -poljansko narečje

 

Večer slovenskih viž v narečju bodo povezovale voditeljice Radia Sora - Andreja Čamernik, Jana Jenko in Damjana Peternelj, posnela pa Golica TV. Izšla bo tudi festivalska zgoščenka, ki bo na voljo na prireditvi. Letošnji 18. Večer slovenskih viž v narečju se bo začel v petek, 8. junija, ob 19.30. uri v športni dvorani Trata. Vstopnina je 10 evrov, festival pa bo potekal pod pokroviteljstvom Občine Škofja Loka.

 

 

Želim vam lep dan in na svidenje v petek v Škofji Loki!

Tanja Barašin

 

 RADIO SORA, d.o.o.

Tanja Barašin, odgovorna urednica

 

Pin It

Radio Sevnica LIVE

Poslušate radio Sevnica v živo:

 

 

Iskalnik po strani

Radio Sevnica

Danes na programu

Mešana glasba
09:03 - Računalniške novice
Mešana glasba
18:03 - Računalniške novice
Mešana glasba
Radio Sevnica v živo!

Poslušate:

Save

Radio Sevnica tudi na:

 

pickradio392x72

Save

Save

Save

Save

Vremenska napoved

Radio Sevnica

Loading radio ...

Radio Sevnica v ŽIVO

Save

Save

Save

Save

Predvajalniki za poslušanje radia - Klikni Prenesi in Shrani

Predvajalniki!!!

Winamp

   vlc            

winamp

Save

Save

Save

Save

Save