Ansambel PR'HOSTAR s pesmijo NE DAM

SENZACIJA PR'HOSTAR: S FILMSKIH PLATEN NA RADIJSKE VALOVE. Ansambel Pr'Hostar s ponosom predstavlja narodno prebudno vižo NE DAM! Po nedavni napovedi je luč sveta ugledal najnovejši projekt ustvarjalcev satirične komedije PR'HOSTAR.

ansambel prhostar1

Dobro leto dni po zavzetju kinodvoran so kleni Gorenjci filmsko zgodbo in njeno sporočilnost pretopili še v glasbeni format. Če ste sprva pomislili, da gre za parodijo, boste dodobra presenečeni … Pesem, ki nosi udaren naslov NE DAM, je namreč čistokrvna narodno zabavna viža! Osnovana je na instrumentalnem delu iz zaključka filma, ki ga je Goran Hrvaćanin nadgradil z izrazito domoljubnim besedilom, prepojenim z močnim narodno prebudnim nabojem. Lastnik žametnega glasu, ki nežno zaziblje ob zvoku harmonike, pa je vsestranski Niko Zagode, ki se je v spomin gledalcev vtisnil s svojo nepozabnega filmsko vlogo tolmača Tristana. Kot se za mojstre satire spodobi, je izid glasbenega prvenca pospremil tudi videospot, ki ga je, tako kot filmsko uspešnico, režiral Luka Marčetič. Ob ogledu videospota in glasnem prepevanju viži NE DAM izrekamo srečno plovbo po radijskih valovih.

Ne dam dežele vam,

Vam, ki ste brez duše.

Če treba se borim,

borim še izpod ruše!

ansambel prhostar

O NASTANKU PESMI:

S strahom nas drže

v pesti svoji lačni,

vsi smo le ljudje,

pa kaj če smo drugačni.

Naj spomnimo, satirična komedija Pr'Hostar, ki hudomušno predstavlja boj malega človeka proti pogoltni oblasti, je v hipu osvojila srca gledalcev. Domača senzacija je na svoji poti do prvega mesta najbolj gledanih celovečercev samostojne Slovenije podrla celo vrsto rekordov, pri čemer je kot za šalo pometla s prav vsemi lanskoletnimi spektakli tujih filmskih studiev.

In čeprav je bilo poglavitno vodilo ustvarjalcev, da občinstvu ponudijo dobro uro in pol filmske zabave, se je pod površjem skrivala tudi globlja sporočilnost. Ta je sedaj zaživela še v pesmi Ne dam, ki jo avtor melodije in besedila Goran Hrvaćanin označuje kot neke vrste podaljšek filma: »Lahko bi rekli, da gre za prebujanje narodne zavesti skozi vižo.«

Pesem je bila sprva posneta za potrebe filma: »Pesem smo takrat na hitro posneli, prvotno sem pel jaz, a moj glas ni bil kos tej nalogi. Tako je svoj vsestranski žametni glas posodil Niko Zagode in vse skupaj osmislil.«

Pesem je skomponiral Drejc Pogačnik, kitaro, bas in frajtonarico sta v roke vzela brata Šter, s klarinetom pa požgečka sam Tadej Tomšič. S pomočjo pedantnosti Erika Margana in tehnike Primoža Velikonje so člani ansambla Pr'Hostar svoj glasbeni prvenec na trak ujeli v studiu BearTrack Recording v Kočevski reki.

SODELUJOČI:

Avtor besedila in melodije: Goran Hrvaćanin

Skladatelj: Drejc Pogačnik

Glavni vokal: Niko Zagode

Spremni vokal: Marko Zemljič

Kitara, bas: Janez Šter

Harmonika: Lenart Šter

Klarinet: Tadej Tomšič

Studio. BearTrack Recording

Mix: Martin Bezjak

VIDEOSPOT:

Režija: Luka Marčetič

Nastopajo: Člani ansambla Pr'Hostar in Jože Robežnik

Pin It

Iskalnik po strani

Radio Narodnjak

Na programu

Danes na programu

09:03 - Računalniške novice
10:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)
16:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)Vremenska napoved

Radio Narodnjak v ŽIVO

Save

Save

Save

Save